Simbioza nasprotij
       
     
simbioza nasprotij1.jpg
       
     
simbioza nasprotij3.jpg
       
     
prosto srce
       
     
marmorna_sirena_13.jpg
       
     
ps_03.jpg
       
     
Simbioza nasprotij
       
     
Simbioza nasprotij

Fotografska serija lovi preobrazbo plesalke flamenka, ki je odvrgla svojo plesno opremo ter se skozi japonski ples butoh podala v raziskovanje kamna; v sebi in okoli sebe. 

Je eksperiment kontrastiranja med geometričnim in organskim, med živečim in čutečim ter hladnim in mirujočim, predvsem pa med sorodnostjo in tujostjo. Belo pobarvana figura na belem marmorju na prvi pogled sicer spominja na kip, statičen in neločljiv od svojega izvornega materiala, ponekod pa ekspresivnost giba in akumulacija čustva ustvarjata vtis, da se kip kot Pigmalionova Galateja izvija in bori za življenje in organskost, ki sta močnejša, usodnejša in težja od kamnitih blokov.

Kaj bo plesalka flamenka, ki s kovinskimi žeblji tolče ob leseno podlago, naredila na kamitih tleh? Morala se bo preobraziti, morala bo plesati svojo vsebino.

fotografija: Ajda Schmidt
ples: Anja Mejač

otvoritev: 8. februar 2017, Trubarjeva hiša literature

simbioza nasprotij1.jpg
       
     
simbioza nasprotij3.jpg
       
     
prosto srce
       
     
prosto srce

Težki marmorni bloki, katere smo vzeli iz narave, jih spremenili, v naše okolje jih želimo po svoje vgraditi. So skale, ki jih želimo narediti človeške.
V naših rokah so po eni strani tako obvladljive, po drugi pa moramo za njihovo premagovanje vložiti veliko napora. Njihova teža, trdota, oblika, mogočnost, so na videz nespremenljive. Razmišljanja o skalah, kako z njihovo, za človeško telo tako neprilagodljivo obliko, spojiti mehak, prožen gib, ga postaviti nasproti nečemu, ki samo mrtvo stoji in čaka, z vso hladnostjo sveta ... 

fotografija: Ajda Schmidt
ples in interpretacija: Anja Mejač

otvoritev: 27. oktober 2016, Trubarjeva hiša literature

marmorna_sirena_13.jpg
       
     
ps_03.jpg